Τι χρειάζεται να ξέρει πριν τη Βάπτιση η Νονά ή ο Νονός?
top of page

Τι χρειάζεται να ξέρει πριν τη Βάπτιση η Νονά ή ο Νονός?



Φροντίστε να έχετε καλή σχέση με το μωρό, να του είστε οικείο πρόσωπο ώστε να μην δυσανασχετήσει την ώρα της βάπτισης όταν το κρατάτε. Η σχέση σας με το μωρό θεωρείται δεδομένη αφού οι γονείς του σας επέλεξαν για νονό/νονά.


Θα πρέπει αρκετό καιρό πριν την βάπτιση να έχετε συχνή επαφή με το μωρό ώστε την ώρα του μυστηρίου να νιώθει οικεία στην αγκαλιά σας, να σας νιώθει μέλος της οικογένειας.


Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία επίσης ο νονός/νονά οφείλει τρεις μέρες πριν την βάπτιση να πάει στον ιερέα το λάδι να το ευλογήσει. Και πάλι αν το πάτε την ημέρα της βάπτισης δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα.


Ρωτήστε τον ιερέα εάν επιτρέπεται ο στολισμός της κολυμπήθρας γιατί κάποιοι ιερείς δεν το επιτρέπουν (είναι ιερό σκεύος) και ο στολισμός του εξωτερικού χώρου της εκκλησίας γιατί μπορεί να θέλουν να τον έχουν «καθαρό». Επίσης πριν από τη βάπτιση ρωτήστε τι άλλο μπορεί να χρειαστεί για τη γραφειοκρατία γιατί σε εξαίρετες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητηθεί ακόμη και Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης ή Ληξιαρχική πράξη Γάμου.


Φροντίστε την ημέρα της βάπτισης να έχετε μαζί σας την ταυτότητα σας και ενημερωθείτε αν μπορείτε να γίνετε νονά ή νονός, αν πληρείται τις προϋποθέσεις. Θα βρείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε στο Δικαιολογητικά για την Βάπτιση.







bottom of page